09/04/2024

European Wool Day (9 April)

Teixint somnis: El meu viatge personal amb la llana d'ovella
European Wool Day (9 April)

Teixint somnis... aprofitant que és 9 d'Abril, dia Europeu de la llana, vull compartir amb vosaltres la meva experiència personal amb aquest preciós recurs rural. 

El meu vincle amb la llana comença quan la meva àvia paterna em va ensenyar a teixir amb agulles. Em feia il.lusió pensar que podria arribar a teixir tant i tan ràpid com ella, sentint així que tenia un vincle especial amb ella. Per contra, la realitat és que mai vaig ser molt bona teixint amb les agulles i em frustrava, així que vaig anar abandonant la pràctica. El que no vaig abandonar va ser la idea, que sempre m'ha fascinat, de crear els meus propis dissenys amb la llana natural 100%. 

Va ser aquesta fascinació la que em va portar a buscar alternatives a les agulles de teixir, la qual cosa em va portar a comprar la meva primera “tricotosa”. Va ser tot un descobriment! Em va encantar poder crear els meus propis patrons, dissenyar i teixir aquestes peces amb ella. Amb la tricotosa si semblava tenir un do. 

A partir d'aquí, vaig començar a buscar projectes locals amb ànima, que tinguessin llana 100% d'ovella i llana amb tints vegetals, endinsant-me en un preciós món. 

 

Però la meva veritable passió per la llana va començar amb el projecte de vida de Mas la Llum, una finca de 7ha amb criteris de permacultura i una casa d'ecoturisme rural autoconstruïda en bioconstrucció, amb elements naturals, palla, fusta, fang i també… llana!! 

A través de la bioconstrucció vaig tenir el meu primer contacte directe amb la llana dels pastors locals, comprant la llana per a processar-la i fer proves per a usar-la com a aïllant tèrmic. Vaig començar un procés autodidacta de transformació de la llana: rentar, escarmenar i posteriors tractaments per a la bioconstrucció.  Aquest aprenentatge anava en paral·lel amb l'intent d'aconseguir filar aquesta llana per a la meva tricotosa, tot un repte que m'impulsava cada dia a buscar sinergies i continuar aprenent.

En aquesta aventura vaig anar “teixint” amb diferents persones i projectes únics que van incrementar la meva passió per la llana. Alguns dels més significatius per a mi van ser:

  • Daniela, del Ecomuséu Ca l’Asturcón i companya de viatges de ECOTUR, em va fascinar amb el projecte de l'ovella Xalda, la seva recuperació com a raça autòctona i com la passió d'unes amants de la llana ha portat a augmentar la població d'aquesta ovella en perill d'extinció (link).
  • Toni Hill gran amic i persona, qui va realitzar bellíssims llums de fusta i feltre que em van inspirar.
  • @Naturalfelt, Eugenia i Flavia, amb les quals coincidim en diferents edicions de Biocultura, amants de la llana, bellíssimes artesanes i amb molts coneixements. Vaig descobrir amb elles la bellesa del feltre. 

Però no van ser les úniques, i a totes elles els agraeixo la seva inspiració, que continuava incrementant les meves ganes d'aprendre més i més.

D'aquí va sorgir la coordinació conjunta amb Isabel Navarro, increïble dona emprenedora (link), d'una formació completa (en la qual vem participar 10 dones del Matarranya) de tot el procés de transformació de la llana d'ovella. Ens vem formar en la xolla, de la mà de David, pastor de Penyarroja; rentar, escarmenar, cardat, filat i feltre, de la mà de Carla Ruiter, artesana de la llana (link); acabant pel tenyit de la llana amb plantes autòctones, de la mà de Montse Català, tintorera i teixidora (link). 

Tot un luxe de formació que va ser possible gràcies als fons Leader de OMEZYMA (Grup d'acció local del Baix Aragó i Matarraña).  D'aquesta formació, va néixer Obellas, llana en moviment, un grup de dones del Matarranya apassionades per la llana. 

Aquesta formació va canviar les meves preferències respecte al procés de la llana; el meu objectiu principal era aprendre a filar, i durant els mesos de formació i pràctiques vaig descobrir que el que realment m'agradava de la llana era la tècnica del feltre i la divulgació de tot el procés de transformació, la seva revaloració i la recuperació d'oficis tradicionals. 

La formació també em va permetre donar un impuls de professionalització a una de les meves passions, la llana d'ovella, que continua fins avui dia. La professionalització de la meva passió m'ha portat a ser “artesana tèxtil”, amb quatre principals línies d'actuació:

  • Artesania en feltre de peces d'ús diari: sabó enfeltrat, bols decoratius, ampolles isotèrmiques, sotagots, decoracions…. Acompanyada d'una Obella, Esperanza, amb qui comparteixo labors de creació de peces per a venda d'artesania.
  • Artesania en feltre de peces grans: llums de feltre, peces úniques sota demanda.
  • Tallers lúdic-formatius de feltre.
  • Tallers formatius i divulgació del procés de transformació de la llana.

Gaudeixo de les meves passions en la finca del Mas la Llum, la casa d’ecoturisme rural i taller d'artesania, en l'entorn idíl·lic d’Arenys de Lledó (Matarranya) i als peus del parc natural dels Els Ports. 

...La llana continua, i ara m'està portant a un projecte de major escala en economia circular i tancant cicle amb sinergies entre altres projectes… però d'això parlarem un altre dia!!

Et convido a gaudir també d'aquest entorn i passions allotjant-te en el Mas la llum, la casa de palla, experimentant la vida en una casa ecològica i bioclimàtica, desconnectant, descansant i descobrint els secrets de la llana d'ovella. 

Ens veiem aviat! 

Marta