21/04/2024

Feliç Dia de la Terra

Plantant llavors de canvi amb les famílies de l'Aula Natura i els joves Scouts Santa Isabel de Zaragoza.
Feliç Dia de la Terra

El dia de la Terra és una oportunitat per a reflexionar sobre el nostre compromís amb el planeta, però a nosaltres ens agrada més que cada dia sigui “El dia de la Terra”. Avui no fem cap acció diferent respecte a altres dies, però si aprofitem per a donar visibilitat a accions que fem aquests mesos…

En paral·lel a la reconstrucció i a la posada en marxa de l'Ecoturisme rural, continuem apostant per la regeneració de la finca, adaptant espais d'enjardinament amb elements funcionals de permacultura i regeneració d'ecosistemes. I en aquesta línia, el mes passat vam rebre unes desenes de petits arbres sobrants i procedents d'un projecte de Trees For Live, que vam voler donar-los vida en el Mas la Llum. Aprofitem també des d'aquest article a agrair de nou el pensar en nosaltres per a gestionar aquesta nova vida!! 

Planificant la plantació

Decidim plantar aquells arbres que són típics de l'ecosistema de la nostra regió i altres que solen adaptar-se bé i no són cap amenaça: : Celtis australis, Laurus nobilis, Morus nigra, Olea europeana, Pistacia terebinthus, Pistacia lentiscus, Prunus dulcis, Prunus mahaleb, Punica granatum, Quercus y Ficus carica.

La plantació, el més emocionant 

Comptant amb la col·laboració i voluntariat de les famílies de l'Aula Natura, durant una jornada de març realitzem la plantació dels arbres que es destinaran al tancat natural, voltant la zona de la bassa de recollides d'aigües pluvials, en aquesta ocasió plantem llentiscles, alzines i llorer. Que deixarem créixer de manera arbustiva generant aquesta tanca natural d'accés a la bassa. 

I aprofitat un cap de setmana d'acampada en el Mas la Llum dels joves Scouts Santa Isabel de Zaragoza, vem continuar amb la plantació, en aquesta ocasió seguint la planificació de plantació per a zones per a ombreig, zones productives en bancal de fruiters i zones d'enjardinament. 

Dues jornades molt boniques, amb molt d'agraïment i productives, que ens van permetre d'una banda la plantació dels arbres gràcies a la seva ajuda voluntària, i per l'altre la transmissió de coneixements i tècniques de plantació per capes de substrat, que garanteix un millor desenvolupament de les arrels i una major supervivència dels arbres en els seus tres primers anys de vida, fins que s'adapta al seu nou hàbitat.

El mètode de plantació per capes que hem utilitzat:

Comencem col·locant una capa de fem madur en el fons del clot, seguida de cendra que li aporta minerals. Després, col·loquem cartó o paper mullat per a mantenir humitat en la terra i ajudar als microorganismes. Seguit d'aquesta capa, amb arbres de més de 3 anys, solem posar una capa de compost fresc, però en aquesta ocasió aquesta capa l'ometem, ja que els arbres són de planter, molt petits i susceptibles de patir més podridura. Així que, després del cartó mullat, vam posar l'última capa de terra barrejada amb compost madur i el planter d'arbre. 
I com a cobertura per a la retenció de la humitat i protecció de temperatura vam posar llana d'ovella, que proporciona a més fertilitzant a l'arbre. 

• Fem madur
• Cendres
• Cartó mullat
• Terra i compost madur 
• Arbre
• Cobertura amb llana d'ovella

Un compromís continu: 

Si bé el Dia de la Terra és una ocasió especial per a celebrar i prendre acció, el nostre compromís amb el planeta és constant i diària. Continuarem treballant en col·laboració amb la nostra comunitat local i adoptant pràctiques sostenibles per a protegir i preservar el nostre entorn natural. 

Sembrant les llavors del canvi, co-creant i construint un present i futur sostenible.