El passat 21 i 22 d’Abril es va realitzar el primer dels sis caps de setmana de formació del procés de la llana; formació en què participem i col.laborem.

 

Ens vam reunir a Torrecilla de Alcañiz, on vam iniciar la Jornada en les instal.lacions del pastor Adrián, on té les ovelles de la “rasa aragonesa” en producció ecològica. Ens va parlar del seu dia a dia amb les ovelles i com es gestiona un ramat en producció ecològica.

 

Posteriorment David, de Peñarroya de Tastavins i esquilador de professió ens va delectar amb una demostració amb les diferents ferramentes per al xollar les ovelles, des de les tisores més bàsiques i primitives fins a les modernes màquines elèctriques de xollar.

 

Una vegada vam començar a tenir la llana, va ser el torn de la Carla, artesana en llana i educadora (Fibrart), ens va mostrar com seleccionar la llana xollada i les diferents tècniques de rentat i assecat. Durant el matí vem estar rentant la llana mentre ens xopàvem de tanta experiència i saviesa: pastors, xolladors, artesans, dones aprenent un art…

La tarda del dissabte i tota la jornada del diumenge la vam passar en el local social de Torrecilla d’Alcañiz, entre la sala i el pati exterior, realitzant les diferents feines del procès de transformació de la llana, compartint opinions del projecte de llana i experiències.

Vam tenir també l’oportunitat de crear lligams entre generacions, amb els més grans del poble que s’apropaven a veure l’ofici i ens compartien les seves experiències amb la llana, per a què la feien servir, com la rentaven, les eines o útils que feien servir per escarmenar, filar…..

Un primer cap de setmana molt intens, ple de bons moments i amb gran aprenentatge, amb bellíssimes companyes de formació, bellíssimes persones que ens van transmetre el seu coneixement, tot plegat va fer que ens enamoréssim encara més del procès de transformació de la llana.

Creant ponts, unint generacions i oficis!!

 Pin It on Pinterest

Share This